Het doel van dit project is om businiess gebruikers in de verzekeringsindustrie een natuurlijke en krachtige manier te bieden om verzekerings formules the specificeren.

I2S de de marktleider in Portugal voor verzekerings software. I2S heeft een groot modernisatie project uitegevoersd waarbij oude systemenm, gebouwd met RPG, getransformeerd zijn naar moderne Java gebaseerde applicaties.

Als onderdeel van dit project was een moderne editor voor verzekerings formules nodig In het oude systeem de schreven de verzekerings experts hun formules op de volgende manier:

Textual Formula

Dit is alles behalve natuurlijk voor de verzekerings wiskundigen, en bovendien moeilijk om te lezen en te begrijpen. Als oplossing voor dit probleem hebben we gekozen voor het gebruik van MPS. MPS biedt flexibele notaties, waaronder een wiskundige notatie die identiek is aan wat de verzekeringsexperts gewend zijn. The formule hierboven ziet er in deze nieuwe editor uit als volgt:

Formula Editor

Naast het specificeren van de formule in een gebruikersviendelijke notatie hebben we ook de mogelijkheid geboden om in de editor direct tests voor de formule toe te voegen. Bovendien kan een test ook in de editor geevalueer4d worden, zodat het maken, opstellen en draaien van de test allemaal gebrurd vanuit een editor. Dit alles maakt het makkelijk voor de gebruiker om de formule te testen.

Formula Editor

Als laatste hebben we het mogelijk gemaakt om de formules te debuggen. In deze view worden de resultaten van de evaluatrie van alle sub-expressies in de formule zelf getoond. Op deze wijze kan de gebruiker de tussen resultaten inspecteren en zien waar het fout gaat. De groene en paarse waardes in de editor zijn de resultatenh van de evaluatie van de sub-expressies in the formula. Zo kan je bijvoorbeeld zien dat de waarde van CATV gelijk is aan 0, zoals gespecificeerd in de test case.

Formula Editor

Meer achtergrond en informatie over het gebruik van business notaties kan je vinden in de presentatie voor het Software Development Automation (SDA) symposium: Domain Specific Languages for Business Users