Mendix is een model gestuurde snel ontwikkel platform.

Van november 2016 tot maart 2018 heb ik gewerkt aan onderdelen van de Mendix Web Modeler. Het werk bestaat uit twee delen, het uitbreiden en productierijp maken van de Model SDK, en het ontwikkelen van een generieke projectionele web editor voor de verschillende expressietalen in Mendix.

Model SDK

Het eerste deel van het project was de verdere ontwikkeling van de Mendix Model SDK. Deze SDK is uitgebreid en herontworpen om een stabiele basis te zijn voor de groeiende Mendix Web Modeler.

Projectionele web editor

Het tweede project omvat de ontwikkeling van een web gebaseerde projectionele editor, een concept vergelijkbaar met editors in MPS. Mendix kent een aantal expressietalen en binnen het kader van de web modelerzijn eer meerdere redenen om voor een projectionele editor te kiezen boven een teskt editor. Zo is een projectionele editor beter geschikt voor typische gebruikers van de web modeler. Er zijn meer mogelijkheden voor guidance, de gebruiker ziet direct wat hij wel en niet kan doen. Ook technish gezien geeft een projectionele editor meer mogelijkheden in combinatie met de Model SDK en de Model Server.

De projectionele editor is volledig gebouwd in TypeScript, met gebruik van React en mobx.

Binnen de Mendix Web Modelel kan de projectionele editor uitgeprobeerd worden bij het gebruik van microflow expressies.