Voor FMTC, heeft ,Jos Warmer een volledig werkend prototype van een visuele expressie editor ontwikkeld. De editor is onderdeel van een tool genaamd LogAn, waarmee bedrijven kunnen zoeken naar interessante patronen in log files. De patronen zijn gedefinieerd door een pattern taal, en de editor is een visueel hulpmiddel om zulke patronen te maken en onderhouden.

Logan genereert vervolgens code uit de patronen om deze te matchen met de log files. Bij de start van dit project was al een eenvoudige editor beschikbaar, gebaseerd op de GMF tooling. De belangrijkste reden om deze om te zetten naar Graphiti was het probleem dat de GMF editor op geen enkele wijze onderhouden kon worden. Dit is een vaker voorkomend probleem bij op GMF gebaseerde editors.

De editor is gebaseerd op Eclipse en heeft de volgende kenmerken:

  • Ecore / EMF voor het definiĆ«ren van het meta-model van de pattern taal
  • Graphiti voor het ontwikkelen van de editor
  • De visuele layout van de editor wordt volledig afgeleid uit het pagtroon model, derhalve is geen opslag van diagrammen noodzakelijk.

De ontwikkeling van het prototype heeft in totaal 20 werkdagen gekost. Volgens FMTC is de onderhoudbaarheid nu prima, vele malen beter dan voorheen.